ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ,

   
   ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ,

  ''ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ" ΜΕ ΤΟ VAR ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ .  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ"......

ΣΤΟ Πρώτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. μιλησε ο διεθνης ρεφερυ Τασος Σιδηρόπουλος και μεταξυτων  άλλων σχολίασε το VAR, το ρόλο του ως τέταρτος στον τελικό του Κυπέλλου αλλά και την... πίεση των διαιτητών.
Για το γεγονός ότι δεν είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Η αρμόδια επιτροπήαποφάσισε να μην είμαι κι αυτό είναι αποδεκτό. Υπάρχουν πιο έμπειροι διαιτητές από εμένα και μπορούν να σταθούν καλύτερα στο υψηλότερο επίπεδο. Σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο επιλέγονται λίγοι διαιτητές από την Ευρώπη, καθώς πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση απ’ όλες τις Συνομοσπονδίες. Φέτος έχουν πάει δέκα, εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη τέταρτου. Οι θέσεις είναι λίγες και οι πιο έμπειροι διαιτητές έχουν τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο όσοι διαιτητές είναι στο όριο θα σταματήσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο νέοι περιμένουμε να πάρουμε τις ευκαιρίες για να προχωρήσουμε παραπάνω».
Για την εφαρμογή του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Είναι μία πρωτόγνωρη καινοτομία για τα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δεδομένα που επεμβαίνει στα ξεκάθαρα λάθη. Έχουν γίνει δοκιμές, όπως στο Παγκόσμιο Ελπίδων στην Κορέα που ήμουν κι εγώ, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία με την εκπαίδευση των διαιτητών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Λάθη διορθώθηκαν και σωστές αποφάσεις επιβεβαιώθηκαν».
Για το πώς λειτουργεί το VAR: «Όλες οι φάσεις τσεκάρονται από τον Video Assistant Referee αυτεπάγγελτα. Δεν χρειάζεται να του πει κάτι ο διαιτητής. Αν μπει ένα γκολ, τσεκάρει αν έχει υπάρξει κάποιο offside ή κάποιο φάουλ. Αν συμβεί κάτι ενημερώνει τον διαιτητή για να διακόψει τον αγώνα. Αν το ματς συνεχιστεί δεν μπορεί να αλλάξει απόφαση».
Για το αν το VAR κάνει πιο εύκολη τη ζωή του διαιτητή: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τη διευκολύνει. Ο διαιτητής οφείλει να πάρει την απόφαση μέσα στο γήπεδο όπως την αισθάνεται, έχει όμως ένα backup σε περίπτωση που γίνει ένα λάθος. Υπάρχει κάποιος για να σε διορθώσει και να αποφεύγονται τα μεγάλα λάθη. Όλα αυτά είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου και της δικαιοσύνης. Ακόμα και έτσι, λάθη θα γίνονται. Άνθρωποι αποφασίζουν και στο VAR. Μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος. Αυτό που θέλουν είναι να μειώσουμε τα πολύ σημαντικά λάθη και όχι να τα εκμηδενίσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να τα φτάσουμε στο μηδέν, αλλά τότε θα έπρεπε να έχουμε ρομπότ και να παίζουν και ρομπότ ποδοσφαιριστές για να μην κάνουν λάθη».
Για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του VAR: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Στην αρχή της σεζόν δεν θα έχουμε VAR. Προετοιμαζόμαστε όλοι πυρετωδώς».
Για τον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο ήταν ο μοναδικός Ελληνας ως τέταρτος διαιτητής: «Αισθάνθηκα παράξενα, αλλά από την στιγμή που είχα τον ρόλο του τέταρτου διαιτητή όφειλα να κάνω το καθήκον μου. Σίγουρα θα ήθελα να είμαι πρώτος διαιτητής, αλλά η ΚΕΔ είναι αυτή που κρίνει. Δεν μου άρεσε που ήταν ξένος ο διαιτητής, όπως και σε όλους τους Έλληνες διαιτητές. Το θέμα είναι γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα λάθη και την καχυποψία, ώστε ο κόσμος να εμπιστεύεται τους Έλληνες διαιτητές».
Για το ενδεχόμενο να ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι: «Δεν ξέρουμε να έχει παρθεί μία τέτοια απόφαση, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ο νέος κανονισμός διαιτησίας. Όλα είναι εικασίες. Πρέπει να τα δούμε όλα στην πράξη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες διαιτητές είναι να παίζουμε καλά για να μην χρειάζονται ξένοι διαιτητές. Δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Γίνονται λάθη που δεν πρέπει να γίνονται, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι τεταμένο».
Για το αν οι διαιτητές αισθάνονται πίεση από τους παράγοντες των ομάδων: «Η πίεση έρχεται από παντού, όχι μόνο από τους παράγοντες. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από τις ομάδες, τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ, τα οποία σου ασκούν πίεση εκ των προτέρων και αν τα πας καλά σε ξεχνάνε. Ο Έλληνας διαιτητής δέχεται πολύπλευρη πίεση».
by.diaititis.gr